Συνήθειες

Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας. Ακόμα και αυτοί που δηλώνουν παρορμητικοί χαρακτήρες ή ότι βαριούνται εύκολα, έχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες οι οποίες όχι μόνο δεν αλλάζουν αλλά αποτελούν και τον «σκελετό» πάνω στον οποίο χτίζεται η μέρα. Από τον πρωινό καφέ ως τον «τρόπο» που υποδεχόμαστε έναν καινούριο άνθρωπο στη ζωή μας, υπάρχουν μοτίβα που επαναλαμβάνονται. Συνήθειες που μας κρατάνε ασφαλείς έως ένα βαθμό γιατί είναι γνώριμες και ως εκ τούτου όχι απειλητικές.

Συνήθεια ως προς την συμπεριφορά μας θεωρείται η πανομοιότυπη επανάληψη, η οποία δεν είναι απαραίτητα συνειδητή… το θέμα είναι να κατανοήσουμε πως μία συνήθεια στη συμπεριφορά μας, ενώ μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς γιατί «ξέρουμε», μπορεί και να μας παγιδεύσει σε μία επανάληψη «δούναι και λαβείν» συναισθημάτων που μόνο προβλήματα μας προκαλούν.

Αν το καλοσκεφτούμε θα δούμε ότι πάνω κάτω στους ανθρώπους με τους οποίους σχετιζόμαστε και έχουμε καιρό στην ζωή μας υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε και λίγο ως πολύ ξέρουμε και τι να περιμένουμε ως αντίδραση απ’ αυτούς, καλή ή κακή. Και στις περιπτώσεις που το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς έχει θετική ανατροφοδότηση για εμάς όλα είναι εντάξει… δεν γκρινιάζουμε, δεν δυσανασχετούμε, δεν πληγωνόμαστε. Τι γίνεται όμως με αυτές τις σχέσεις της ζωής μας που μας «στοιχειώνουν» καθημερινά; Είναι πολλές οι φορές που ο γονιός μας, το παιδί μας, ο σύντροφος ή ακόμα και οι φίλοι μας αντιδρούν με έναν τρόπο σε ένα δικό μας έναυσμα, γνωστό σε εμάς και αναμενόμενο που όμως μας θυμώνει, μας απογοητεύει, μας πικραίνει… Ξέρουμε όμως από πριν τι να περιμένουμε ακόμα κι αν ελπίζουμε για το αντίθετο. Αν για παράδειγμα οι οικογένειά μας ήταν μια μαθηματική πράξη με ένα σταθερό αποτέλεσμα που συμβολίζει τον δεσμό μεταξύ μας και ο καθένας από εμάς ένας σταθερός αριθμός, μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν ένας από αυτούς τους αριθμούς άλλαζε;… το πιθανότερο θα ήταν να αναγκαστεί να αλλάξει τουλάχιστον ένας ακόμα προκειμένου το αποτέλεσμα (δεσμός οικογένειας) να παραμείνει σταθερό. Με άλλα λόγια ο ρόλος του καθενός μας σε μία σχέση εμπεριέχει πολλές επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές οι οποίες συνήθως οδηγούν στις ίδιες αντιδράσεις κι αν αυτές οι αντιδράσεις δεν μας αρέσουν αρκεί τις περισσότερες φορές να αλλάξουμε την συνηθισμένη συμπεριφορά μας!