Συμβουλευτική οικογένειας

Η Οικογενειακή θεραπεία απευθύνεται στην οικογένεια που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καθημερινότητά της.
Στόχος της είναι να βελτιώσει τις σχέσεις των μελών της, να τις ενδυναμώσει και να απαντήσει σε αιφνίδιες αλλαγές που αναστατώνουν την εύρυθμη λειτουργία της.
Οι λόγοι που συνήθως διαταράσσουν την επικοινωνία και την ισορροπία της είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι: εφηβεία, αποχωρισμός μέλους (σπουδές-μετανάστευση-μετοίκηση), ανεργία, διαζύγιο, αρρώστια (χρόνια νόσος-ουσιοεξάρτηση κτλ.), πένθος.
Επίσης, η οικογένεια μπορεί να αποσταθεροποιηθεί λόγω της έλλειψης κατανόησης των ατομικών προβλημάτων των μελών της, της διαφορετικότητας των προσωπικοτήτων, της μειωμένης επικοινωνίας, και του τρόπου που παίρνονται οι αποφάσεις.
Στην οικογενειακή θεραπεία δίνεται η δυνατότητα να λύσουμε τις συγκρούσεις, να αποδεχτούμε την διαφοροποίηση των απόψεων, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, να ενδυναμώσουμε την συνοχή και την συνεκτικότητα της οικογένειας μας, και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.

Ατομικές συνεδρίες Ψυχοθεραπείας Ενηλίκων

Η Ατομική Ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα (μικρό η μεγαλύτερο) και νοιώθουν ότι η αποδοχή των δυσκολιών ή των ιδιαιτεροτήτων τους, τόσο από το κοινωνικό σύνολο, όσο και από τον ίδιο τους τον εαυτό, αποτελούν είτε το σημείο σύγκρουσης, είτε την είσπραξη αρνητικών συναισθημάτων. Συνήθως, η απόφαση για την αρχή μιας ψυχοθεραπείας παίρνεται αφού έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια περίοδο μοναξιάς, άγχους, θυμού, συνοδευόμενη από διαταραχές και απότομες μεταβολές στη διάθεση μας, μειωμένη αυτοεκτίμηση, αίσθημα έλλειψης σεβασμού από τους οικείους μας, με ελάχιστες ή και καθόλου ουσιαστικές σχέσεις και δυσκολία να γίνουμε αντιληπτοί από τους γύρω μας, τόσο στις απόψεις μας, αλλά όσο και στις ανάγκες μας. Πολλές φορές επίσης, τα καθημερινά μας προβλήματα έχουν αντίκτυπο και στο σώμα μας, επιβαρύνοντάς το με διάφορα ανεπιθύμητα συμπτώματα (πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, αυξημένη πίεση, δυσκολία στην αναπνοή, ανήσυχο η μειωμένο ύπνο, μυϊκοί πόνοι για τους οποίους δεν ευθύνεται η άσκηση, διαταραχές στη διατροφή κτλ.), τα οποία δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς με φαρμακευτική αγωγή και συνήθως η απάντηση του γιατρού μας είναι ότι ευθύνεται το άγχος μας γι’ αυτά. Η Ατομική Ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο να βοηθήσει το άτομο να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που το βασανίζουν, να το βοηθήσουν να εξελιχθεί, να αποκτήσει το σεβασμό και την αποδοχή πρωταρχικά του εαυτού του αλλά και των οικείων του , να ενδυναμώσει την αυτοεκτίμηση του, να διευκολύνει την έκφραση των συναισθημάτων και των αναγκών του , να αποδεχτεί την διαφορετικότητα του, και να το οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Ατομικές Συνεδρίες Συμβουλευτικής

Η Συμβουλευτική απευθύνεται σε ανθρώπους που αναζητούν λύση σε συγκεκριμένα προβλήματα και σε μικρό χρονικό διάστημα.
Αρκετές φορές, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ζητήματα που απαιτούν άμεση λύση (εργασιακή απασχόληση, επαγγελματικός προσανατολισμός, ερχομός παιδιού, επικείμενη αλλαγή κατοικίας κτλ.), είτε με την ανάγκη λήψης σημαντικών αποφάσεων (γάμος, οικογενειακός προγραμματισμός, αλλαγή εργασίας, μετοίκηση κτλ.) με αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε, να αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι και να οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.
Στόχος της συμβουλευτικής είναι να μας επιτρέψει να εξετάσουμε και να εκτιμήσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν σφαιρικά ώστε να επιλέξουμε τη καλύτερη δυνατή λύση.
Η Συμβουλευτική δεν αποσκοπεί στην εις βάθος εξέταση της προσωπικότητας μας, ούτε αναλύει τις εσωτερικές συγκρούσεις, αλλά χαρίζει μία νέα οπτική σε θέματα καίρια και επείγοντα, προκειμένου να διευκολύνει την μετάβαση μας σε μία νέα κατάσταση.

Συμβουλευτική Εφήβου

Η Συμβουλευτική αλλά και η Ψυχοθεραπεία Εφήβου απευθύνεται σε όλες τις δυσκολίες που ο έφηβος αντιμετωπίζει στη σχολική, κοινωνική αλλά και οικογενειακή ζωή.
Οι συναισθηματικές δυσκολίες σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία αλλά και οι απότομες μεταβολές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας αποτελούν το εφαλτήριο για τις εσωτερικές αλλά και τις εξωτερικές συγκρούσεις που μπορούν να αναστατώσουν την οικογένεια αλλά και να επιβαρύνουν τον έφηβο με έντονο συναισθηματικό φορτίο.
Οι απότομες μεταβολές στην οικογένεια (διαζύγιο, αποχωρισμός μέλους, αρρώστια, πένθος κτλ.), οι μεγαλύτερες ευθύνες στο σχολείο, η ανάγκη για έκφραση της σεξουαλικότητας, η σχολική βία, μπορούν να οδηγήσουν τον έφηβο σε αντιδραστικές ή ανεπιθύμητες συμπεριφορές (θυμός, απόσυρση, θλίψη, αδιαφορία, καταστρεπτικότητα, κακή σχολική επίδοση, χρήση αλκοόλ και ουσιών, εθισμός από το internet κτλ.) και να δυσκολέψουν την επικοινωνία του μαζί μας.
Παράλληλα, η περίοδος που ο έφηβος καλείται να επιλέξει την επαγγελματική του πορεία, είναι ιδιαίτερα στρεσσογόνα καθώς συχνά δεν αισθάνεται έτοιμος, νιώθει μπερδεμένος και φοβάται ότι θα απογοητεύσει τους γύρω του με την επιλογή του.
Στόχος της Ψυχοθεραπείας Εφήβου είναι διευκολύνει τον ίδιο να αντιληφθεί τις δυσκολίες του, να τον βοηθήσει να ελέγχει τα συναισθήματα του, να διαχειρίζεται το άγχος του, να δημιουργήσει δίαυλους επικοινωνίας με τους γύρω του και να αποτελέσει το έναυσμα για την συναισθηματική ωριμότητα του ατόμου.

Διαδικτυακή Συμβουλευτική

Η Διαδικτυακή συμβουλευτική απευθύνεται σε ανθρώπους που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να επισκεφτούν έναν ειδικό στην περιοχή τους, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης, καθώς και σε αυτούς που για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να δεσμευτούν με την φυσική τους παρουσία σε μια παραδοσιακού τύπου θεραπευτική σχέση. Παρ’ όλα αυτά η Online συμβουλευτική δεν υποκαθιστά την κλασική ψυχοθεραπεία στο γραφείο. Τα εξωλεκτικά μηνύματα όπως η στάση του σώματος, το βλέμμα, το χρώμα και η ένταση της φωνής ελαχιστοποιούνται και δύναται να χαθούν. Σημαντικό να αναφερθεί είναι το γεγονός πως άτομα που πάσχουν από κάποια σοβαρή διαταραχή, ή βρίσκονται σε κρίση, οφείλουν να αναζητήσουν ψυχολογική ή ψυχιατρική βοήθεια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να βοηθηθούν μέσω της Online Συμβουλευτικής. Η Online Συμβουλευτική σας παρέχει ένα ασφαλές και εύκολα προσβάσιμο περιβάλλον, διατηρώντας το απόρρητο, τη σχέση εμπιστοσύνης και τη συνέχεια. Θα πρέπει να διευκρινιστεί και να καταστεί σαφές πως η διαδικτυακή συμβουλευτική σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά σε κανένα επίπεδο την οποιαδήποτε ψυχολογική θεραπεία. Η θεραπευτική διαδικασία προϋποθέτει την συνολική συμμετοχή αναλυτή και αναλυόμενου. «Ο άνθρωπος συγκροτείται ως αδιαίρετο και αδιάσπαστο δυναμικό όλον και στην προς θεραπεία διάστασή του απαιτούνται όλες οι πρόνοιες του νομικού πλαισίου, όπως αυτό εκφράζεται από την φιλοσοφία Δικαίου που διαμόρφωσε την εισηγητική έκθεση και τους τελικούς κανόνες Δικαίου που εκφράζονται και στον Κώδικά Ιατρικής Δεοντολογίας.» Ως εκ τούτου, η διαδικτυακή συμβουλευτική δεν προτείνεται αλλά χρησιμοποιείται ως αρχικό εργαλείο προκειμένου ένα άτομο να προετοιμαστεί για την μετάβασή του στο γραφείο του ψυχολόγου έτσι ώστε να ξεκινήσει και να δομηθεί η θεραπευτική σχέση ως «ένα οικοδόμημα διαρκείας σε όλες τις διαστάσεις των πληροφοριών που λαμβάνει ο θεραπευτής, αλλά και της πληροφόρησης που αντλεί από τον θεραπευόμενο και όχι από τις μεταδόσεις τμημάτων τής συμπεριφοράς του με τον τρόπο που τελικώς ο θεραπευόμενος ορίζει, ακριβώς γιατί ο θεραπευτής δεν έχει ενώπιον του το σύνολο του θεραπευομένου αλλά ένα μέρος του».

Συμβουλευτική ζεύγους

Η Θεραπεία Ζεύγους διαφοροποιείται από την Οικογενειακή Θεραπεία, αλλά και από την Ατομική, και απευθύνεται αποκλειστικά στο ζευγάρι, είτε έχει παιδιά είτε όχι, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των διαπροσωπικών δυσκολιών τους με βάση την καλυτέρευση της σχέσης.
Συχνά μπορεί να νοιώθουμε τον σύντροφο μας απόμακρο, αποστασιοποιημένο, χωρίς κατανόηση και σεβασμό στις ανάγκες μας, απορροφημένο στη ρουτίνα του, με αποτέλεσμα να θυμώνουμε, να νοιώθουμε εγκατάλειψη, μοναξιά, ψυχικό πόνο, αβεβαιότητα, έλλειψη αγάπης και αποδοχής.
Επίσης, αρκετές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με την επιθυμία του συντρόφου μας, να «αλλάξει» την προσωπικότητά μας, επιδίδοντάς μας ευθύνες, με αποτέλεσμα να στοχοποιούμαστε για όλα τα «δεινά» της σχέσης.
Η Θεραπεία Ζεύγους αποσκοπεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αναγκάζουν το ζευγάρι να απομακρύνεται συναισθηματικά και δημιουργούν χάσμα στην μεταξύ τους επικοινωνία.
Στόχος της Θεραπείας Ζεύγους είναι να επαναφέρει την κατανόηση, την επικοινωνία, την αποδοχή, να δημιουργήσει την βάση για την μέση οδό σε θέματα που υπάρχει διάσταση, να εξομαλύνει τις συγκρούσεις και να οδηγήσει το ζευγάρι στην καλύτερη για εκείνους απόφαση.

Συνεδριες Εργοθεραπειάς Κατ’Οίκον

Η παιδιατρική Εργοθεραπεία εστιάζει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτών που χρειάζονται στα παιδιά, ώστε να εξελιχθούν σε αυτόνομους και λειτουργικούς ενήλικες. Μπορεί να βοηθήσει παιδιά που ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών κατηγοριών όπως είναι οι κινητικές αναπηρίες, οι νευρολογικές και αναπτυξιακές διαταραχές και οι μαθησιακές δυσκολίες. Η παιδιατρική Εργοθεραπεία προλαμβάνει δυσκολίες και παρεμβαίνει ώστε να αναπτυχθούν :

  • Ο γνωστικός τομέας
  • Η λεπτή κινητικότητα
  • Η αδρή κινητικότητα
  • Η αυτοφροντίδα
  • Οι κοινωνικές δεξιότητες

Η παρέμβαση γίνεται μέσω του έργου. Στοχοκατευθυνόμενες και εξατομικευμένες δραστηριότητες, έχουν ως στόχο, μέσα πάντα από το παιχνίδι, να δώσουν κίνητρο στα παιδιά, να μειώσουν το άγχος τους και να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν όλους τους παραπάνω τομείς.